De IJsselkogge komt definitief terug naar Kampen! | De Brug | Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e

2021-11-05 04:31:06 By : Mr. Andy K

De gemeenteraad van Kampen heeft donderdagavond 14 oktober definitief besloten dat de Kamper Kogge definitief terug moet komen naar onze gemeente. En ook onze fractie heeft hier mee ingestemd. De IJsselkogge is onderdeel van ons Hanze-verleden en heeft historische waarde. De kogge hoort daarom thuis in de gemeente Kampen.

Al in 2014 werd door de gemeenteraad besloten dat het schip op termijn terug moet keren naar Kampen. Eerst werd een bedrag van € 500.000,00 gereserveerd, om de Kogge in een glazen vitrine ten toon te kunnen stellen. Helaas blijkt nu dat zonlicht niet goed is voor het behouden van de kogge. Plaatsing in een glazen vitrine is daarom helemaal geen optie meer. Maar de Kogge onderbrengen in een ander onderkomen blijkt veel duurder te zijn. De verwachting is dat dit wel 1,5 miljoen euro zal gaan kosten. Het college vroeg de herhaling te bevestigen dat de IJsselko terug te komen in Kampen, en hiervoor een bedrag van 1,5 miljoen euro te reserveren.

De ChristenUnie vindt 1,5 miljoen euro erg veel geld. Raadslid dat we dit geld voor de inwoners van Kampen hebben ontmoet, ook veel andere dingen kunnen doen. Bovendien heeft het kampen al heel veel bestaand erfgoed, waarvoor we al jaren geen geld hebben om deze in oude glorie te herstellen. En we hebben een prachtige replica van de IJsselkogge die over niet al te lange tijd aan vervanging toe is, en waarvoor geen geld gereserveerd is in de begroting. De ChristenUnie was daarom, samen met Groen Links, van mening dat dit volledige bedrag niet zomaar uit gemeenschapsgeld moet komen.

Al bij het besluit in 2014 om de Kogge terug te krijgen, wordt door het college toegezegd dat voor bekostiging van de terugkeer van de Kogge subsidies en sponsors gezocht worden, en aan fondsenwerving zou worden gedaan. De ChristenUnie wil vasthouden aan deze toezegging van het college. Om die reden hebben we samen met Groen Links een wijziging om het raadsbesluit aan te passagiers. We willen dat het college actief op zoek gaat naar sponsoren, met als doel dat de bijdrage van de gemeente Kampen maximaal 1 miljoen euro zal zijn. Dit amendement is met meerderheid van stemmen aangenomen.

Begin jaar zal aan de gemeenteraad de plannen worden op welke wijze de kogge tentoongesteld kan worden. zijn twee varianten mogelijk, eene stand-alone optie, of een beleefmuseum. We zullen deze plannen dan kritisch vergelijken op de gevolgen voor de woningbouw, de mogelijke risico's, en de sociale impact op de stad kansen voor ondernemers, bezoekersaantallen,, verkeersbewegingen, overnachtingen, en de gevolgen voor andere lokale culturele trekpleisters. De verwachting is dat de IJsselkogge in 2024 in Kampen terugkomt.

Donderdag 4 november 2021 was er een IJOV avond met puzzelen en klaverjassen met zo'n 110 deelnemers. Hierbij een foto-impressie.

KAMPEN - De brandweer rukte donderdagavond uit voor een melding van een vreemde lucht op het Helenius de Cockplein in Kampen. De brandweer heeft in meerdere metingen.

ZWOLLE (JPZ) – Drie verdachten van het beroven van dure Pokemonkaarten in Kampen blijven voorlopig vastzitten. De kaarten zullen opgeteld 48

Herman van Dennebroek houdt op vrijdag 19 november een lezing over het onderwerp: ”PSEUDOMORFOSEN; mineralen die hun identiteit verhullen”. In het mineralogiewoord onder “ps..

KAMPEN – Het wordt een heerlijke herfst, als het aan Quintus ligt. Vanaf 1 november starten er bij dit kunstencentrum aan de Vloeddijk 38 weer nieuwe cursussen muziek, dans,..

Donderdagmiddag 4 november 2021 was wethouder Van der Sluis aanwezig bij een actie van Veilig Verkeer Kampen en gemeente Kampen om het belang van goede fietsverlichting onder..

KAMPEN – Voor mensen die vragen hebben over reizen met het openbaar vervoer is er op 23 en 24 november van 13. 30 tot 14

KAMPEN – Op RTV IJsselmond radio is elke maandagavond een uitzending op de monitor van het programma 'Kampenaren'. Jan Leeferink praat met ze

Aanstaande vrijdag 5 november (aanvang 19.30 uur) organiseren wij weer onze gezellige Reyersdam Bingo

(door Huib Strengers)KAMPEN – De champagnekurken knalden door café 't Kroegje. De broer van eigenaresse Gerrie Kragt, Gert, kunstschilder uit Laren (Nh) beschermd voor het eerst..

In een live-zending van de Facebook-influencer Tisjeboyjay mocht de christelijke Jelthe Kloens iets delen over hoe hij de coronamaatregelen uitvoeren – en kreeg hij ruimte o..

Inmiddels is onze nieuwe burgemeester Sander de Rouwe van start gegaan in zijn “droomstad” Kampen. Deze kersverse burgemeester staat voor de bijzondere uitdaging om de, na 1..

(bericht van de hoofdpiet)SPANJE - Sinterklaas bezoekt ook dit jaar weer Kampen. Omdat de beste man niet de jongste meer is en de dagen opgesteld aan 5 december best inten.

Alsof ik de loterij had gewonnen. Zo zeker ik mij afgelopen week toen ik een huurcontract kon krijgen voor een appartement in de Oudestraat

Zo rond de leeftijd van een half jaar, oplopend tot negen en soms tot twaalf maanden, valt het op dat veel honden te koop worden aangeboden. Ligt dit aan de eigenaren die op..

(door Henk Jans)KAMPEN - Tijdens de expositie estafette 'Hoogtij 2. O' in Toonzaal Huize Maria, waarbij duo's kunstenaars hun werk tentoonstellen en op elkaar reageren, zulle..

Feestvierder gewond na overvale val uit raam op industrieterrein

Oktoberfest 2021 bij KV DOS in Kampen (3 foto's)

Vandalen zet pipowagen Natuurspeelplaats in de brand

Burgemeester De Rouwe roept op: haal een bandje voor bandjesavond (video)

© Copyright brugmedia Het is niet toegestaan ​​​​teksten, foto's van enig onderdeel van deze website over te nemen van te expliciete toestemming van de uitgever. Gemaakt met behulp van